Blog / News

Bengkel Haiku dan Tanka oleh Puan Leyla Shuri dan Pak Darma Mohammad

Posted by:

Bengkel Haiku dan Tanka oleh Puan Leyla Shuri dan Pak Darma Mohammad

ANGKATAN SASTERAWAN`50
akan menganjurkan
Bengkel  Haiku &Tanka
Puan Leyla Shuri bersama Pak Darma Mohammad.

Ahad, 21 September 2014
Jam 10 pagi – 12 tengahari
Pejabat Asas ’50
90 Goodman Road, Block B, #05-12
Singapore 439053

Bayaran: $10
Boleh dibuat pada hari tersebut
Tempat terhad untuk 20 peserta sahaja dan dibuka kepada ramai.
Sila hubungi Puan Kamaria Buang untuk pendaftaran melalui email kiaumi@live.com

Penulis : Puan LEYLA SHURI

Berasal dari Singapura. Beliau menulis haiku, tanka, cerpen, novel dan artikal non-fiksyen.  Karya-karya beliau diterbitkan secara aceran dalam Berita Harin Singapura.

Leyla Shuri telah menghasilkan antologi haiku bersama Antilogi Haiku 2006 (bahasa Melayu)  Antologi Haiku WA no Kai 2007 bersama Persatuan Haiku Okinawa (bahasa Jepun) dan Antologi WA no Kai 2008 bersama Persatuan Haiku-Teiruru, Okinawa (bahasa jepun) Dalam bidang novel beliau telah menghasilkan Putut Sakurah Serunding Kasih (2009) . Beliau menetap di Okinawa.

 

Penulis: Pak Darma Mohammad

Beliau menulis  puisi, cerpen, novel esei sastera-budaya dan buku non-fiksyen.. Karya-karya beliau diterbitkan secara eceran dalam berbagai akhbar dan majalah tanah air.  Salah satu buku antologi beliau ialah Antologi PERCIKAN PELANGI,  menghimpunkan sebanyak 230 untai  haiku dan 110 untai tanka karya  beliau bersama Puan Leyla Shuri.

Sinopsis:

Apa itu puisi haiku dan  tanka, yang asalnya dari Jepun? Mengenali dan mendekati  haiku dan tanka.. Tidak perlu ada unsur Buddhist kerana boleh diadaptasi ke alam  Melayu.

0